Over ons

L’Union Harmonie Bladel

De vereniging

Koninklijke Harmonie L’Union werd op 6 december 1843 opgericht en vierde in 2018 haar 175 jarig bestaan. L’Union heeft vele leden die met plezier muziek maken met het harmonieorkest, jeugdorkest, pieporkest en het PGL. De orkesten onder leiding van Geert Schrijvers, Frank Brouwers, Marcel van Wensen en Britt Daniels komen wekelijks bij elkaar om te repeteren om tijdens een van gezellige evenementen op te treden.

Orkesten

Harmonieorkest
 • Repetitie: Vrijdag 20:00-22:15 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Interim dirigent Geert Schrijvers
  Op dit moment is ons harmonieorkest op zoek naar een geschikte dirigent. Mocht je interesse hebben, dan willen we je vragen om contact met ons op te nemen via harmonieorkest@lunion.nl
 • Het harmonieorkest van L’Union bestaat uit ongeveer zeventig enthousiaste leden en komt uit in de eerste divisie. Regelmatig worden uitwisselingsconcerten georganiseerd waarbij wordt samengewerkt met andere harmonieorkesten of muziekverenigingen. Daarnaast zijn themaconcerten, PROMS-concerten en concertweekenden in het buitenland ook vaste onderdelen op de agenda. Verder laat het harmonieorkest zich graag horen aan de Bladelse gemeenschap bij serenades en aubades. Voor elk concert worden passende muziekstukken ingestudeerd, waardoor er een gevarieerd repertoire ontstaat.
Jeugdorkest
 • Repetitie: Vrijdag 18:45-19:45 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Frank Brouwers
 • In 1973 werd het jeugdorkest van Koninklijke Harmonie L’Union opgericht. Dit orkest bestaat uit 40-50 leden, die minimaal diploma A behaald hebben. Het orkest is wat betreft instrumentgroepen een afspiegeling van het groot orkest. Bij het jeugdorkest ligt de nadruk vooral op het samen leren musiceren, waarbij de leden worden klaargestoomd voor het harmonieorkest. Nadat de jeugdleden naar het harmonieorkest zijn doorgestroomd, blijven ze vaak nog een tijdje lid van het jeugdorkest. Regelmatig treedt het jeugdorkest op tijdens uitwisselingsconcerten of themaconcerten in samenwerking met andere verenigingen. Plezier staat voorop en daarom mogen activiteiten zoals het jeugdkamp ook niet ontbreken in de planning.
Pieporkest
 • Repetitie: Donderdag 18.45-19.30 uur
 • Locatie: CC Dn Aord Casteren
 • Dirigent: Britt Daniels
 • Het pieporkest bestaat uit de jongste muzikanten van onze vereniging. Het is erg mooi om te zien hoe snel deze beginnende muzikanten zich ontwikkelen in het maken van muziek. Ga maar eens luisteren en herhaal dat na zo’n acht repetities. De vorderingen zullen verbazingwekkend zijn. Het pieporkest treedt een paar keer per jaar op. Zo zijn de piepers bijvoorbeeld te vinden bij het jaarlijkse lenteconcert, treden ze op tijdens het carnavalsconcert en zijn ze aanwezig bij de opening van de kerststal.
 • De komende tijd zullen onze piepers samen met het opleidingsorkest van Casteren mee repeteren.
Percussie Groep L'Union
 • Repetitie: Dinsdag 19:30-21:30 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Marcel van Wensen
 • De Percussie Groep L’Union (PGL) bestaat uit jeugdige, fanatieke leden. Naast ongestemd instrumentarium zoals drums, bekken en bongo’s maken zij ook gebruik van gestemd slagwerk zoals pauken, xylofoon en klokkenspel. De PGL repeteert wekelijks om een mooi programma in te studeren. Regelmatig is de slagwerkgroep te horen tijdens een uitwisselingsconcert of wordt er deelgenomen aan een slagwerkfestival. Daarnaast treedt de PGL ook naar buiten tijdens aubades en serenades.
Jeugd Percussie Groep L'Union
 • Repetitie: Maandag 18:15-19:00 uur
 • Locatie: Opleidingscentrum (Bleijenhoek 57)
 • Dirigent: Marcel van Wensen
 • Bij de jeugd-PGL (Percussie Groep L’Union) leren de jongste slagwerkers van onze vereniging om samen te musiceren. Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van verschillende instrumenten. Op deze manier worden de leerlingen klaargestoomd voor de PGL. Plezier staat voorop en dat stralen de vrolijke slagwerkers ook uit tijdens de optredens.

De gezelligste harmonie van Nederland!

Dirigenten

Interim-dirigent Geert Schrijvers

Geert Schrijvers werd geboren in 1971. Na de middelbare school studeerde hij klarinet aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. In 1998 volgde de universiteit in Utrecht: daar studeerde hij muziekwetenschappen. Nog tijdens zijn studie klarinet besloot Geert zich het dirigentenvak eigen te maken. Hij begon met lessen bij Jan Cober, waarna hij zijn directieopleiding vervolgde aan het conservatorium in Rotterdam bij Jaap Koops, Jos van der Sijde en Arie van Beek. In deze periode begon Geert met het dirigeren van diverse orkesten en het geven van masterclasses, play-ins en bijscholingen, wat hij tot op de dag van vandaag doet.

Naast dirigeren houdt hij zich onder andere bezig met doceren, arrangeren, componeren en musiceren. Op het podium was hij vaak te zien in uitvoeringen van het eigenzinnige Original Winds; een groep artiesten (helaas nu niet langer actief) die hun artistieke heil vinden in combinaties van muziek met andere kunstvormen. Veel van de ideeën die daar ontstonden probeert Geert te integreren in de wereld van de (amateur)blaasmuziek.

Na zijn studie legde hij zich toe op het organiseren en leiden van bijzondere projecten, zoals theatervoorstellingen, concertdocumentaires en radio-uitzendingen. Voor deze projecten arrangeerde hij veel muziek en via het arrangeren begon ook het componeren, voor kamermuziekensembles, harmonie-, fanfare- en symfonieorkesten. Veel van zijn muziek wordt uitgegeven bij Molenaar Edition.

Frank Brouwers

De directie van het jeugdorkest ligt in handen van Frank Brouwers. Deze jonge dirigent staat met veel enthousiasme op de bok en gaat ambitieus met het orkest aan de slag. Als geen ander voelt hij aan waar de behoefte van de jeugd ligt en daar speelt hij op in.

Frank Brouwers volgde contractonderwijs klarinet aan het conservatorium te Tilburg bij Geert Baeckelandt. Ook volgde hij de basisopleiding tot dirigent aan Kunstbalie te Tilburg bij Jan Bosveld en Hans Pastoor. Gedurende zijn studies heeft hij diverse lessen en masterclasses gevolgd.  

Momenteel is hij werkzaam als coördinator bovenbouw havo en decaan havo/vwo op het Rodenborch-College te Rosmalen. Daarnaast dirigeert hij ook het opleidingsorkest van Echo der Kempen Bergeijk. Verder is hij bestuurslid bij ZomerOrkest Nederland waar hij eerder al concertmeester en orkestchef was.

Marcel van Wensen

De muzikale duizendpoot van onze vereniging is Marcel van Wensen. Hij leidt de jeugd-PGL en de PGL. Met bevlogenheid en creativiteit weet hij zowel muzikanten als publiek te inspireren.

Marcel van Wensen behaalde verschillende diploma’s aan het Fontys Conservatorium te Tilburg te weten Docent Muziek, Bachelor Slagwerk en Master of Music met specialisatie slagwerk en elektronica. Naast zijn werk als muziek- en slagwerkdocent bij Muzelinck – Centrum voor de Kunsten te Oss is Marcel ook freelance slagwerker en docent. Momenteel is hij voor langere tijd verbonden aan de Steelband/slagwerkgroep van het Nederlands Politie Orkest. Bovendien dirigeert hij ook de slagwerkgroep van Harmonie Drunen.

Britt Daniëls

Onze dirigente van het pieporkest is Britt Daniëls. Ze is studente op het conservatorium in Tilburg, waar ze zich onder andere specialiseert in onderwijs en muziek. Haar roots liggen bij L’Union in Bladel. Hier is ze regelmatig te vinden als 1e tromboniste bij het jeugdorkest en het harmonie-orkest. Hiernaast zingt ze heel graag.

Naast het dirigeren van het pieporkest in Bladel dirigeert ze ook het opleidingsorkest in Casteren en geeft ze HaFaBra muziektheorie.

Voorwaarden

Cookie policy
Privacy policy

Algemene voorwaarden

Koninklijke Harmonie L'Union

De leukste harmonie van Nederland!