Over ons

L’Union Harmonie Bladel

De vereniging

Koninklijke Harmonie L’Union werd op 6 december 1843 opgericht en vierde in 2018 haar 175 jarig bestaan. L’Union heeft vele leden die met plezier muziek maken met het harmonieorkest, jeugdorkest, pieporkest en Perluka. De orkesten onder leiding van Jacco Nefs, Frank Brouwers, Corné Pas en Britt Daniels komen wekelijks bij elkaar om te repeteren om tijdens een van de gezellige evenementen op te treden.

Orkesten

Harmonieorkest
 • Repetitie: Vrijdag 20:00-22:15 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Jacco Nefs
 • Het harmonieorkest van L’Union bestaat uit ongeveer zeventig enthousiaste leden en komt uit in de eerste divisie. Regelmatig worden uitwisselingsconcerten georganiseerd waarbij wordt samengewerkt met andere harmonieorkesten of muziekverenigingen. Daarnaast zijn themaconcerten, PROMS-concerten en concertweekenden in het buitenland ook vaste onderdelen op de agenda. Verder laat het harmonieorkest zich graag horen aan de Bladelse gemeenschap bij serenades en aubades. Voor elk concert worden passende muziekstukken ingestudeerd, waardoor er een gevarieerd repertoire ontstaat.
Jeugdorkest
 • Repetitie: Vrijdag 18:45-19:45 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Frank Brouwers
 • In 1973 werd het jeugdorkest van Koninklijke Harmonie L’Union opgericht. Dit orkest bestaat uit 40-50 leden, die minimaal diploma A behaald hebben. Het orkest is wat betreft instrumentgroepen een afspiegeling van het groot orkest. Bij het jeugdorkest ligt de nadruk vooral op het samen leren musiceren, waarbij de leden worden klaargestoomd voor het harmonieorkest. Nadat de jeugdleden naar het harmonieorkest zijn doorgestroomd, blijven ze vaak nog een tijdje lid van het jeugdorkest. Regelmatig treedt het jeugdorkest op tijdens uitwisselingsconcerten of themaconcerten in samenwerking met andere verenigingen. Plezier staat voorop en daarom mogen activiteiten zoals het jeugdkamp ook niet ontbreken in de planning.
Pieporkest
 • Repetitie: Donderdag 19.00-19.45 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Britt Daniels
 • Het pieporkest bestaat uit de jongste muzikanten van onze vereniging. Het is erg mooi om te zien hoe snel deze beginnende muzikanten zich ontwikkelen in het maken van muziek. Ga maar eens luisteren en herhaal dat na zo’n acht repetities. De vorderingen zullen verbazingwekkend zijn. Het pieporkest treedt een paar keer per jaar op. Zo zijn de piepers bijvoorbeeld te vinden bij het jaarlijkse lenteconcert, treden ze op tijdens het carnavalsconcert en zijn ze aanwezig bij de opening van de kerststal.
Perluka
 • Repetitie: Dinsdag 19:45-21:45 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Corné Pas
 • Sinds enkele jaren speelt onze slagwerkgroep samen met de slagwerkgroep van muziekvereniging Kunst Adelt. Perluka bestaat uit jeugdige, fanatieke leden. Naast ongestemd instrumentarium zoals drums, bekken en bongo’s maken zij ook gebruik van gestemd slagwerk zoals pauken, xylofoon en klokkenspel. Perluka repeteert wekelijks om een mooi programma in te studeren. Regelmatig is de slagwerkgroep te horen tijdens een uitwisselingsconcert of wordt er deelgenomen aan een slagwerkfestival. Daarnaast treedt Perluka ook naar buiten tijdens aubades en serenades.
Jeugd Perluka
 • Repetitie: Maandag 18:45-19:30 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Corné Pas
 • Bij Jeugd Perluka leren de jongste slagwerkers van onze vereniging om samen te musiceren. Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van verschillende instrumenten. Op deze manier worden de leerlingen klaargestoomd voor Perluka. Plezier staat voorop en dat stralen de vrolijke slagwerkers ook uit tijdens de optredens.

De gezelligste harmonie van Nederland!

Dirigenten

Jacco Nefs

Jacco Nefs (1971) studeerde klarinet en HAFA-directie bij Jan Cober aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en klarinet bij Sjef Douwes aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Hij studeerde daarna orkestdirectie bij Roland Kieft en David Porcelijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en bij Jac van Steen en Ed Spanjaard aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.

Finalist
Jacco volgde masterclasses bij de befaamde Engelse dirigent Georg Hurst (Cannford Summerschool of Music), en bij Jan Stulen en Roberto Benzi met het Nederlands Promenade Orkest. In 2003 was hij finalist aan de Accademia Musicale Chigiana te Siena (Italië) bij Maestro Gianluigi Gelmetti.

Marinierskapel
In oktober 1994 kreeg hij een vaste aanstelling als klarinettist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waaraan hij verbonden bleef tot april 2002. Vanaf die tijd wijdt hij zich aan het dirigeren en daarnaast het bewerken van muziek voor harmonieorkest.

Dirigent
Vanaf 2 september 2022 is Jacco vaste dirigent van Koninklijke Harmonie L’Union en daarnaast dirigeert hij ook het mede door hem opgerichte projectorkest Orkest Orventus, de Amsterdamse Tramharmonie, Muziekvereniging Somerens Lust en de Koninklijke Tielse Vrijwillige Muziekvereniging.

Frank Brouwers

De directie van het jeugdorkest ligt in handen van Frank Brouwers. Deze jonge dirigent staat met veel enthousiasme op de bok en gaat ambitieus met het orkest aan de slag. Als geen ander voelt hij aan waar de behoefte van de jeugd ligt en daar speelt hij op in.

Frank Brouwers volgde contractonderwijs klarinet aan het conservatorium te Tilburg bij Geert Baeckelandt. Ook volgde hij de basisopleiding tot dirigent aan Kunstbalie te Tilburg bij Jan Bosveld en Hans Pastoor. Gedurende zijn studies heeft hij diverse lessen en masterclasses gevolgd.  

Momenteel is hij werkzaam als coördinator bovenbouw havo en decaan havo/vwo op het Rodenborch-College te Rosmalen. Daarnaast dirigeert hij ook het opleidingsorkest van Echo der Kempen Bergeijk. Verder is hij bestuurslid bij ZomerOrkest Nederland waar hij eerder al concertmeester en orkestchef was.

Corné Pas

 Corné Pas is geboren in 1968 te Breda. Als kleine jongen werd hij al meegenomen door zijn vader naar de plaatselijke harmonie. Daar ontstond zijn liefde voor het slagwerk.Corné studeerde klassiek slagwerk aan het Brabants Conservatorium. Sindsdien werk hij bij defensie en heeft hij zich inmiddels opgewerkt tot kapelmeester/Tamboer-Maître. Ook is hij dirigent, slagwerkinstructeur en docent slagwerk bij diverse andere verenigingen.

Corné is teamleider bij Show, Marching en Percussion binnen de Brabantse Bond van Muziekverenigingen en bij de KNMO verzorgt hij de cursus Tamboer-Maître. Kortom een veelzijdige duizendpoot.

Britt Daniëls

Onze dirigente van het pieporkest is Britt Daniëls. Ze is studente op het conservatorium in Tilburg, waar ze zich onder andere specialiseert in onderwijs en muziek. Haar roots liggen bij L’Union in Bladel. Hier is ze regelmatig te vinden als 1e tromboniste bij het jeugdorkest en het harmonie-orkest. Hiernaast zingt ze heel graag.

Naast het dirigeren van het pieporkest in Bladel dirigeert ze ook het opleidingsorkest in Casteren en geeft ze HaFaBra muziektheorie.

Voorwaarden

Cookie policy
Privacy policy

Algemene voorwaarden

Koninklijke Harmonie L'Union

De leukste harmonie van Nederland!