Over ons

L’Union Harmonie Bladel

De vereniging

Koninklijke Harmonie L’Union werd op 6 december 1843 opgericht en vierde in 2018 haar 175 jarig bestaan. L’Union heeft vele leden die met plezier muziek maken met het harmonieorkest, jeugdorkest, pieporkest en het PGL. De orkesten onder leiding van Gerrit de Weerd, Frank Brouwers en Marcel van Wensen komen wekelijks bij elkaar om te repeteren om tijdens een van gezellige evenementen op te treden. 

Orkesten

Harmonieorkest
 • Repetitie: Vrijdag 20:15-22:30 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Gerrit de Weerd
 • Het harmonieorkest van L’Union bestaat uit ongeveer zeventig enthousiaste leden en komt uit in de eerste divisie. Regelmatig worden uitwisselingsconcerten georganiseerd waarbij wordt samengewerkt met andere harmonieorkesten of muziekverenigingen. Daarnaast zijn themaconcerten, PROMS-concerten en concertweekenden in het buitenland ook vaste onderdelen op de agenda. Verder laat het harmonieorkest zich graag horen aan de Bladelse gemeenschap bij serenades en aubades. Voor elk concert worden passende muziekstukken ingestudeerd, waardoor er een gevarieerd repertoire ontstaat.
Jeugdorkest
 • Repetitie: Vrijdag 18:45-19:45 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Frank Brouwers
 • In 1973 werd het jeugdorkest van Koninklijke Harmonie L’Union opgericht. Dit orkest bestaat uit 40-50 leden, die minimaal diploma A behaald hebben. Het orkest is wat betreft instrumentgroepen een afspiegeling van het groot orkest. Bij het jeugdorkest ligt de nadruk vooral op het samen leren musiceren, waarbij de leden worden klaargestoomd voor het harmonieorkest. Nadat de jeugdleden naar het harmonieorkest zijn doorgestroomd, blijven ze vaak nog een tijdje lid van het jeugdorkest. Regelmatig treedt het jeugdorkest op tijdens uitwisselingsconcerten of themaconcerten in samenwerking met andere verenigingen. Plezier staat voorop en daarom mogen activiteiten zoals het jeugdkamp ook niet ontbreken in de planning.
Pieporkest
 • Repetitie: Vrijdag 18.15-19.00 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Marcel van Wensen
 • Het pieporkest bestaat uit de jongste muzikanten van onze vereniging. Het is erg mooi om te zien hoe snel deze beginnende muzikanten zich ontwikkelen in het maken van muziek. Ga maar eens luisteren en herhaal dat na zo’n acht repetities. De vorderingen zullen verbazingwekkend zijn. Het pieporkest treedt een paar keer per jaar op. Zo zijn de piepers bijvoorbeeld te vinden bij het jaarlijkse lenteconcert, treden ze op tijdens het carnavalsconcert en zijn ze aanwezig bij de opening van de kerststal.
Percussie Groep L'Union
 • Repetitie: Dinsdag 19:30-21:30 uur
 • Locatie: CC Den Herd
 • Dirigent: Marcel van Wensen
 • De Percussie Groep L’Union (PGL) bestaat uit jeugdige, fanatieke leden. Naast ongestemd instrumentarium zoals drums, bekken en bongo’s maken zij ook gebruik van gestemd slagwerk zoals pauken, xylofoon en klokkenspel. De PGL repeteert wekelijks om een mooi programma in te studeren. Regelmatig is de slagwerkgroep te horen tijdens een uitwisselingsconcert of wordt er deelgenomen aan een slagwerkfestival. Daarnaast treedt de PGL ook naar buiten tijdens aubades en serenades.
Jeugd Percussie Groep L'Union
 • Repetitie: Vrijdag 16:45-17:30 uur
 • Locatie: Opleidingscentrum (Bleijenhoek 57)
 • Dirigent: Marcel van Wensen
 • Bij de jeugd-PGL (Percussie Groep L’Union) leren de jongste slagwerkers van onze vereniging om samen te musiceren. Daarnaast wordt gebruikt gemaakt van verschillende instrumenten. Op deze manier worden de leerlingen klaargestoomd voor de PGL. Plezier staat voorop en dat stralen de vrolijke slagwerkers ook uit tijdens de optredens.

De gezelligste harmonie van Nederland!

Dirigenten

Gerrit de Weerd

Sinds 2015 staat het harmonieorkest onder leiding van Gerrit de Weerd. Gedreven door muzikale ambitie probeert hij het beste uit onze muzikanten te halen en bouwt hij aan het samenspel van het orkest als geheel.

Gerrit de Weerd studeerde cum laude af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, als Uitvoerend Musicus, solospelen orkestspel, met als hoofdvak klarinet. Na zijn aantekening kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium bij de violist Eli Goren volgde hij een meestercursus bij Karl Leisteren een meestercursus moderne muziek bij The London Synfonietta en Ensemble Modern. Tevens volgde hij directielessen voor harmonie, fanfare en brassband.

Hij was enkele jaren concertmeester in dienst van de Amsterdamse Politiekapel en van The Amsterdam Wind Orchestra en heeft als solist in binnen- en buitenland opgetreden en radio- en cd-opnames gemaakt. Als dirigent heeft hij in het Concertgebouw in Amsterdam gewerkt met vele solisten waaronder Emmy Verhey, Henk Poort en Karin Bloemen.  

Momenteel is hij werkzaam als freelance musicus en dirigeert hij diverse orkesten en ensembles.

Frank Brouwers

De directie van het jeugdorkest ligt in handen van Frank Brouwers. Deze jonge dirigent staat met veel enthousiasme op de bok en gaat ambitieus met het orkest aan de slag. Als geen ander voelt hij aan waar de behoefte van de jeugd ligt en daar speelt hij op in.

Frank Brouwers volgde contractonderwijs klarinet aan het conservatorium te Tilburg bij Geert Baeckelandt. Ook volgde hij de basisopleiding tot dirigent aan Kunstbalie te Tilburg bij Jan Bosveld en Hans Pastoor. Gedurende zijn studies heeft hij diverse lessen en masterclasses gevolgd.  

Momenteel is hij werkzaam als docent biologie, coördinator bovenbouw havo en decaan havo/vwo op het Rodenborch-College te Rosmalen. Daarnaast dirigeert hij ook de opleidingsorkesten van Echo der Kempen Bergeijk en Asterius Oisterwijk. Verder is hij betrokken bij ZomerOrkest Nederland waar hij eerder al concertmeester en orkestchef was.

Marcel van Wensen

De muzikale duizendpoot van onze vereniging is Marcel van Wensen. Hij leidt het pieporkest, de jeugd-PGL en de PGL. Met bevlogenheid en creativiteit weet hij zowel muzikanten als publiek te inspireren.

Marcel van Wensen behaalde verschillende diploma’s aan het Fontys Conservatorium te Tilburg te weten Docent Muziek, Bachelor Slagwerk en Master of Music met specialisatie slagwerk en elektronica. Naast zijn werk als muziek- en slagwerkdocent bij Muzelinck – Centrum voor de Kunsten te Oss is Marcel ook freelance slagwerker en docent. Momenteel is hij voor langere tijd verbonden aan de Steelband/slagwerkgroep van het Nederlands Politie Orkest. Bovendien dirigeert hij ook de slagwerkgroep van Harmonie Drunen.

Voorwaarden

Cookie policy
Privacy policy

Algemene voorwaarden

Koninklijke Harmonie L'Union

De leukste harmonie van Nederland!